KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi
Hoitomuotoja kehitetään » Parantolaelämää » Parantolaopisto uuden ammatin alkuna

Parantolaopisto uuden ammatin alkuna

Edellinen
Seuraava
Jaa:

Pikonlinnaan perustettiin parantolaopisto vuonna 1942. Parantolaopisto oli tärkeä toimintamuoto pitkien hoitoaikojen vuoksi. Pikonlinnassa opetettiin esimerkiksi metalli- ja puutöitä, erilaisia käsitöitä ja konekirjoitusta. Esimerkiksi vuonna 1944 parantolaopistossa järjestettiin 16 opetuskurssia.

Kurssien sisällöt olivat suomenkieli ja asioimiskirjoitus, kirjallisuus, kirjanpito, ruotsinkieli, laskento, konekirjoitus, tekstaus, polttomoottorin ja puukaasuttimen käyttö, maatalouskoneoppi, metallityö, viilaus, huonekalujen väritys ja kiilloitus, maataloussähköoppi, puhelin- ja radiotekniikka, tallukkain teko ja olkityö. Oppilaita kyseisenä vuonna oli kevät- ja syyslukukautena yhteensä 372.

 

Parantolaopiston kurssit saattoivat olla monella potilaalle uuden ammatin alkuna, mikäli heidän tarvitsi parantolasta päästyään hakeutua kevyempään ammattiin tuberkuloosin aiheuttaman invaliditeetin vuoksi.

Parantolaopisto välitti lisäksi kirjeopistojen kursseja. Parantolaopisto järjesti myös luentoja ja esitelmiä sekä esitti opetus- ja ajanviete-elokuvia. Elokuvalaitteet asennettiin parantolaan vuonna 1951, jonka jälkeen elokuvanäytöksiä oli säännöllisesti. Lääkkeiden myötä, jotka tulivat käyttöön 1940-luvun lopulla, potilaiden hoitoajat lyhenivät ja parantolaopisto lopetettiin vuonna 1970.