KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi
Huolestuttava tilanne » Vastustamistyötä Tampereella » Kansalaisten valistamisesta tieteelliseen tutkimukseen

Kansalaisten valistamisesta tieteelliseen tutkimukseen

Edellinen
Seuraava
Jaa:

Tampereen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistys, jonka sihteeriksi valittiin Anna Wikander, perustettiin vuonna 1912 tamperelaisten lääkärien toimesta. Kauppiin valmistui yhdistyksen rakennuttama keuhkotautiparantola 1915. Anna Wikander oli ajamassa Tampereelle myös kunnallista parantolaa, joka valmistuikin vuonna 1931 Kangasalle. Wikander kuoli vuonna 1938 ja testamenttasi omaisuutensa Tampereen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistykselle.

Vuonna 1954 Tampereen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistys luovutti kaiken omaisuutensa Tampereen Tuberkuloosisäätiölle, joka oli perustettu samana vuonna jatkamaan Tampereen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistyksen perintöä ja tukemaan lääketieteellistä tutkimusta. Säätiön tarkoituksena oli tieteellisen tuberkuloosityön tukeminen ja tuberkuloosin vastustaminen.

 

1950-luvulla tuberkuloosin vastustamistyön painopiste oli alkanut siirtyä kansalaisten valistamisesta tieteellisen tutkimuksen suuntaan. Tuberkuloosi oli edelleen suuri huolenaihe, sillä vuonna 1952 uutisoitiin Suomessa olevan Portugalin lisäksi suurimman tuberkuloosikuolleisuuden Euroopassa, 150 kuollutta 100 000 asukkaasta. Ennen hoidossa oli ollut tavoitteena potilaan pitäminen elossa ja tartuntavaaran minimointi, nyt potilaita kuntoutettiin tehokkaalla hoidolla mahdollisimman nopeasti takaisin kotiin ja työelämään.

1960-luvulle tultaessa uudet lääkkeet ja Calmette-rokotukset olivat mullistaneet tuberkuloosin hoidon. 1960-luvulla säätiön sääntöihin kirjattiinkin, että apurahoja jaetaan keuhkosairauksien tieteelliseen tutkimustyöhön. Kuolinsyynä tuberkuloosi alkoi olla harvinainen. 1960-luvulla parantoloissa oli entistä enemmän keski-iän ylittäneitä potilaita, joita hoidettiin useammin tuberkuloosin lisäsairauksien kuin itse tuberkuloosin takia. Aiemmin potilaat olivat olleet useimmiten nuoria ihmisiä.