KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi
Suurin erillinen yksikkö » Keuhkosairauksien kenttä laajenee » Unenaikaisia hengityshäiriöitä

Unenaikaisia hengityshäiriöitä

Edellinen
Seuraava

Unen aikaiset hengityshäiriöt – erityisesti uniapneatauti – alkoivat olla lisääntyneen tutkimuksen, hengityshoitolaitekehityksen ja parantuneiden tutkimuslaitteiden kehityksen myötä uusi keuhkosairauksien toimiala Pikonlinnassa.

Pikonlinnan keuhkosairauksien klinikalla aloitettiin uniapnean tutkiminen ja hoidot 1980-luvun lopulla apulaisylilääkäri Jaakko Herralan johdolla yhdessä kliinisen neurofysiologian yksikön kanssa. Todettiin, että uniapneapotilailla on usein liika lihavuutta, sydämen rytmihäiriöitä ja korkeaa verenpainetta.

Uniapnea yleisyydessään lukeutuu kansansairaudeksi. Se ilmenee unen aikana toistuvina hengityksen katkoksina, jotka saattavat kestää pahimmillaan jopa minuutin verran. Yöunen aikana katkoja voi olla satamäärin, jolloin veren happikylläisyys alenee, unen laatu huononee ja seurauksena on voimakas päiväväsymys, joka voi johtaa arvaamattomiin nukahduksiin esimerkiksi auton ratissa.

 

Nenä CPAP-hoito on yleisesti käytössä oleva obstruktiivisen uniapnean hoitomuoto. Uniapneapotilas käyttää nukkuessaan hengityshoitolaitetta, joka painaa ilmaa nenän kautta keuhkoihin ja pitää täten hengitystiet avoimina estäen obstruktion eli tukkeaman potilaan ylähengitysteissä. Hoidon tulokset ovat olleet erinomaiset.

Pikonlinnan keuhkosairauksien klinikka oli eräs valtakunnan edelläkulkijoista, sillä uniyksikössä aloitettiin aikanaan laajamittainen edellä mainitun hoitomuodon käyttö Pirkanmaalla.