KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi

Sa?dehoidosta la?a?kehoitoon

Syövän hoitomuodot ovat sädehoito, lääkehoito, kirurginen hoito, palliatiivinen hoito ja psykososiaalinen hoito. Sädehoito jaetaan ulkoiseen – ja sisäiseen sädehoitoon. Kirurgisessa hoidossa on menty vuosikymmenten saatossa yhä enemmän elintä säästävään kirurgiaan. Syöpäleikkaukset suoritettiin Pikonlinnassa keskussairaalan puolella eli kantatalossa. Kukin erikoisala vastasi omista syövistään ja jatkohoidot, kuten sädehoito ja sytostaatit, annettiin Pikonlinnassa.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten aktiivista, moniammatillista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun sairaus ei ole enää parannettavissa eikä hoidon päämäärä ole elämän pidentäminen mihin hintaan hyvänsä. Sana palliatiivinen tarkoittaa oireenmukaista, tuskaa lievittävää ja vähentävää sekä helpottavaa hoitoa. Palliatiivisessa hoidossa tavoitellaan mahdollisimman hyvää elämän loppuvaihetta.

Pikonlinnaan saatiin 1990-luvun puolivälissä tyköhoitolaite, jolloin aloitettiin tyköhoitojen laajempi käyttö. Sisäisessä sädehoidossa eli brakyhoidossa eli tykohoidossa käytetään radioaktiivisia lähteitä syöpäkudoksen tuhoamiseksi. Tällöin voidaan antaa poikkeuksellisen suuria sädeannoksia pienelle alueelle ilman, että ympäröivät normaalit kudokset vaurioituvat. Tämä hoitomuoto on yleistynyt erityisesti eturauhassyövässä.

Tyköhoidosta Antti Ojalan haastattelu 24.9.2008 (Pikonlinnassa 1976-2007)

"No sitten semmoinen hoitomuodon muutos kanssa on, että kun tässä sädehoidossa on olemassa tämmöinen hoitomuoto jossa käytännössä radioaktiivisia säteilylähteitä, joita laitetaan sen kasvaimen läheisyyteen usein potilaan johonkin rumiin onteloon taikka suoraan työnnetään neula kasvaimeen, se on tyköhoito on sen suomenkielinen nimi, brakyterapia on sen tämmöinen lääketieteellisen latinan nimi, niin sitä silloin aikoinaan käytettiin vaan noissa gynekologisissa syövissä eli kohdun runko-osan ja kohdun kaulaosan syövissä, ja sitten sitä ruvettiin jossain vaiheessa soveltamaan myöskin ruokatorvisyöpiin ja keuhkosyöpään ja pään ja kaulan alueen syöpiin, että se on yksi tämmöinen tänä aikana tapahtunut selvä hoitokäytännön muutos taikka laajennus."

Syövän biologisessa hoidossa, jota kehitettiin 1990-luvun puolivälissä, syöpäkudos pyritään tuhoamaan tehostamalla elimistön omia puolustusmekanismeja tai käyttämällä luonnollisia eläinkunnan tuotteita, jotka tappavat syöpäsolut tai rajoittavat niiden kasvua.