KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi

Syöpäsolujen tuhoamista

Edellinen
Seuraava

Syövän lääkehoidossa keskeisellä sijalla on solunsalpaajat eli sytostaattihoidot, joiden tarkoituksena on tuhota syöpäsolut. Sytostaatit annetaan joko suoraan suonen sisäisesti tai tabletteina. Ne kulkeutuvat kaikkialle elimistöön verenkierron mukana. Sytostaattien tavoite on vaikuttaa syöpäsolun perimään tai aineenvaihduntaan siten, että syöpäsolut kuolevat. Solunsalpaajahoitoa kutsutaan myös kemoterapiaksi, joka tarkoittaa sairauden hoitamista kemiallisin menetelmin valmistetuin lääkeainein.

Syövän hormonihoidolla tarkoitetaan sitä, että osassa syöpätaudeista syöpäsolut saattavat käyttää kasvussaan hyväksi elimistön omia hormoneja, joten hormonihoidon vaikutus perustuu tämän estämiseen.

Syöpätautien intensiiviyksikkö perustettiin vuonna 1996 potilaita varten, joiden hoito edellytti ympärivuorokautista tarkkaa valvontaa ja valmiutta erikoishoitoihin. Tällainen tilanne syntyy muun muassa silloin, kun käytetään suuria sytostaattiannoksia syöpäsolujen tuhoamiseksi. Tällöin herkät normaalit kudokset, kuten luuydin, voivat menettää väliaikaisesti toimintakykynsä ja voi olla tarvetta siirtää nopeasti erilaisia verivalmisteita potilaalle.