KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi

Osasto 24B

Edellinen
Seuraava
Jaa:

Vuonna 1994 neurologian klinikka ja kuntoutustutkimusyksikkö yhdistyivät neurologian ja kuntoutustoimen yksiköksi (NEKU). Järjestelyjen ideoijat ja toteuttajat olivat Tampereen yliopiston ensimmäinen varsinainen neurologian professori Harry Frey sekä kuntoutusylilääkäri Taisto Siirtola. Johtajaylilääkäri Arto Uusitalo sekä hallintoylilääkäri Turkka Tunturi tukivat hanketta. Hankkeen osana käynnistyi 14.3.1994 Pikonlinnan sairaalassa kuntoutumisosasto 24B, neurologisten ja neurokirurgisten potilaiden akuutin ja subakuutin kuntoutumisen tarpeisiin. Osaston toiminta vakinaistettiin 1.1.1997. Sairaansijoja osastolla oli 12. Osaston ensimmäinen ja pitkäaikainen osastonlääkäri oli sisätautien erikoislääkäri Hannu Metsänen ja ensimmäinen  osastonhoitaja oli Hannele Laitinen. Hänen jälkeensä osastonhoitajana toimi Seija Alanen.

Kuntoutumisosasto 24B toimi Pikonlinnan sairaalan neljännessä kerroksessa. Siellä kuntoutettiin aivohalvaukseen sairastuneita, traumaattisen aivovaurion saaneita, sekä muihin hermoston kudosvaurioihin sairastuneita henkilöitä ja tehtiin vaativaa kuntoutustutkimusta. Osastojen ilmavuus sopi erinomaisesti neurologisille potilaille: avarat huoneet pitkän käytävän varrella olivat erityisen soveltuvia, kun keskimäärin potilaat tai kuntoutujat olivat osastolla 3-5 viikkoa. Kuntoutujat saattoivat kääntyä pyörätuolilla vaivatta ja pitkät hoitojaksot kestettiin paremmin, kun vuoteen ympärillä oli tilaa enemmän. Vertailukohtana oli niin sanotun kantatalon mikä tahansa vuodeosasto ja sen huoneet.

 

Kuntoutumisosaston 24B tärkeä yhteistyökumppani oli saksalainen lääkäri ja asiantuntija, prof. tri Giselher Schalow, joka toimi aikanaan 10 vuotta Sveitsissä sijaitsevan Nottwilin kuntoutuskeskuksessa. Nottwiliin oli keskitetty Sveitsin neliraaja-halvauspotilaiden kuntoutus. Prof. Tri Schalow perehdytti osaston 24B henkilöstön hänen kehittämänsä rytmisdynaamisen valmennuksen periaatteisiin ja osastolle hankittiin laitteistoa, jotka auttoivat valmennuksen toteuttamisessa. Prof. Tri Schalowin englanninkieliset demonstraatiot ja hänen poikkeuksellinen innostuksensa virittivät hänen vierailuillaan tehokkuuden ja vaikuttamishalun ilmapiirin.

Pikonlinnan sairaalarakennusta ympäröivä puisto oli mieluisa ja kuntoutusaikoja lyhentävä ympäristötekijä. Halvauksen ja kuntoutumisen jälkeen ensimmäisiä askeleita ulkona ei olisi kauniimmassa ja rauhallisemmassa puitteissa voinut ottaa.