KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi
Tuberkuloosi vähenee » Tuberkuloosi nykyään

Tuberkuloosi nykyään

Edellinen
Seuraava
Jaa:

Vuonna 1986 tuberkuloosilaki kumottiin ja lakkautettiin tuberkuloosin hoidon sekä seurannan erillisjärjestelmä. Seuraavana vuonna astui voimaan tartuntatautilaki, jossa tuberkuloosi mainitaan yhtenä yleisvaarallisena tartuntatautina.

Keuhkotuberkuloosia on sittemmin pidetty lähinnä ikäihmisten tautina, koska tartunnan jälkeen tuberkuloosibakteeri voi elää vuosikausia elimistössä aiheuttamatta oireita. Oireettomalla kantajalla tuberkuloosibakteerit ovat lepotilassa, eikä kantaja levitä tautia, mutta hänellä on elinikäinen riski sairastua. Vanhenemisen tai lääkityksen aiheuttaman immuniteetin heikkeneminen antaa bakteerille tilaa lisääntyä.

 

Keuhkotuberkuloosi ei kuitenkaan ole vain vanhusten, alkoholistien, alempien sosiaaliluokkien ja pakolaisten tauti, vaan sitä esiintyy myös nuorilla suomalaissyntyisillä aikuisilla. Tartuntoja tapahtuu myös edelleen ja pieniä epidemioita esiintyy. Nykyään maailmanlaajuisesti tuberkuloosin erityinen riskiryhmä ovat HIV-tartunnan saaneet.

Tuberkuloosin lääkehoito kestää vähintään kuusi kuukautta. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että 1/3 maailman väestöstä on tuberkuloosibakteerin kantajia. Sairaustapauksia oli vuonna 2007 yli yhdeksän miljoonaa, näistä 86 % Aasiassa ja Afrikassa. Kahden miljoonan ihmisen arvioitiin kuolevan tautiin vuosittain.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaismateriaalia tuberkuloosista 2012