KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi
Verkkonäyttelyn tavoite

Verkkonäyttelyn tavoite

Pikonlinnan sairaala rakennettiin, koska Pirkanmaalle tarvittiin kuntien yhteinen tuberkuloosiparantola. 1800-luvun lopulla todettiin keuhkotuberkuloosin tarttuvan kaikkialla, missä ihmiset olivat tekemisissä toistensa kanssa. Keuhkotuberkuloosi velloi erityisesti Pohjois- ja Länsi-Suomessa, jossa kolmasosa 15–60 –vuotiaiden kuolintapauksista oli tuberkuloosin aiheuttamia. Suomessa tuberkuloosia sairasti 45 000 ihmistä, joista kuoli vuosittain 7500.

Suomen itsenäistymisen jälkeen Tasavallan presidentille etsittiin kesäasunnon paikkaa ja ehdolla oli myös Kangasalan Pitkänahteen luonnonkaunis alue Vesijärven rannalla. Kultarannasta Naantalissa muodostui presidentin kesäasunto ja Pitkänahteen alueelle rakennettiin Keski-Hämeen keskusparantola vuonna 1931. 1930-luvulla suuria rakennuksia nimitettiin linnoiksi, siksi Keski-Hämeen keskusparantolasta vakiintui nimitys Pikonlinna.

Pikonlinna on toiminut niin parantolana (1931-1968), sotasairaalana (1939-1944) kuin monialaisena sairaalanakin (1968-2007). Osana keskussairaalaa Pikonlinnasta muodostui keskeinen hoitopaikka erityisesti keuhkosairauksia, reumaa ja syöpää sairastaville potilaille. Terveydenhoidon kehittyessä kävi kuitenkin selväksi, että toimintojen keskittäminen keskussairaalaan on edullisempaa potilaille. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä toiminnot hiljalleen siirtyivät Pikonlinnasta Tampereelle.

Pikonlinna muodostuu alueesta, jolle se on rakennettu. Se muodostuu rakennuksista, työtä tehneistä ihmisistä, potilaista ja heidän läheisistään. Pikonlinnan seinien sisällä on koettu sekä ilon että surun hetkiä. Pikonlinna on ollut siis erityisesti rakennuksia, ihmisiä ja tunteita. Pikonlinna on myös hyvä esimerkki lääketieteen kehitysaskeleista.

Pikonlinnan sairaalan verkkonäyttelyn tarkoituksena on esitellä Pirkanmaan alueen terveydenhuollon ja hoitomenetelmien kehitystä sekä tuloksellisuutta kohteena Pikonlinnan sairaala. Verkkonäyttely kertoo Pikonlinnan sairaalan vaiheista eli siitä, kuinka tuberkuloosia varten rakennetusta parantolasta muodostui vuosikymmenten aikana sairaala, jossa hoidettiin muistakin kansantaudeista kärsiviä potilaita. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri myi Pikonlinnan sairaalan maa-alueineen vuonna 2008. Koska Pikonlinnaa ei enää ole olemassa sairaalana, halutaan sen menneisyys tuoda esille virtuaalisessa muodossa.