KaupungistuminenTuberkuloosin aikakausi Avohoidon aikakausiOmahoidon aikakausiKotihoidon aikakausi
Pikonlinnan taustaa

Pikonlinnan taustaaEdellinen
Seuraava

Curvatura naturae – ympäristötaideteos käsittää terijoen salavan ja sitä ympäröivät viisi pronssipylvästä sekä kiveysalueen. Pikonlinnan pylväs muistuttaa Pikonlinnan menneisyydestä parantolana 1931-1968, sotasairaalana 1939-1945 ja keskussairaalana vuodesta 1968 lähtien. Uskon pylväs kuvastaa, että usko tekee ihmisen – ihminen on sitä, mihin uskoo. Toivon pylväs muistuttaa, että rakkaus on ikuista. Läheisten pylväs kertoo, että läheisyys tietää eroa. Ympäristön pylväs kuvastaa, että luonto ei tee mitään turhaa. Ympäristötaideteos on kunnianosoitus Pikonlinnassa tehdylle työlle. Ympäristötaideteos maksoi 700 000 mk. Maksajina olivat Tampereen tuberkuloosisäätiö, PSHP, Pirkanmaan syöpäyhdistys ja yksityiset lahjoittajat. Ympäristötaideteos, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Osmo Juvonen, paljastettiin Pikonlinnan 70-vuotisjuhlissa.

Sairaalarakennus, joka on 5-kerroksinen ja jonka on suunnitellut Eino Forsman, edustaa tyyliltään 1920-luvun klassismia. Rakennusta on muokattu vuosien varrella useampaan otteeseen. Suurimmat muutokset on toteutettu 1970-luvulla tehdyn peruskorjauksen yhteydessä.

Tietolan on suunnitellut Eino Forsman. Tietola edustaa 1920-luvun klassismia ja 1930-luvun funktionalismia. Tietola on kaksikerroksinen asuinrakennus, joka on alunperin suunniteltu sairaalan ylilääkärin asunnoksi. Rakennus muutettiin päiväkodiksi Antti Tähtisen suunnitelmien mukaan vuonna 1975.