Kuntainliiton aika 1955–1990

Henkilökunnan yhteistä vapaa-ajanviettoa

Näytelmiä ja liikuntaa

Pitkäniemessä asui osa henkilökunnasta ja mielisairaanhoitajakoulun opiskelijoilla oli asuntola sairaala-alueella. Luontaista oli viettää vapaa-aikaa yhdessä liikkuen ja harrastaen kulttuuria, joista näytelmäkerho oli suosittu. Pitkäniemen henkilökunnan näytelmäkerho oli aktiivisimmillaan 1960–1970-lukujen vaihteessa. Näytelmät valittiin ja harjoiteltiin yhdessä. Esitysten paikka oli rakennus 9:n lähellä Pyhäjärven rannalla. Suosittu näytelmä Rissasen papan leiviskä esitettiin juhannuksena 1969.

Mielisairaanhoitajakoulun oppilaat olivat myös velvoitettuja osallistumaan ammattiosaston toimintaan.

Saimaan rannalla-näytelmän esitys vuonna 1966 Pitkäniemen sairaalassa.

Pitkäniemen henkilökunta esitti Saimaan rannalla -näytelmän vuonna 1966.
Kuva: Aino Kalpa, 1966, Pitkäniemen sairaalamuseon valokuva-arkisto.

Pitkäniemen sairaalan henkilökunnan kuoro

Musiikki on ollut tärkeässä osassa sairaalassa ja ensimmäinen sairaalan henkilökunnan kuoro toimi 1960-luvun alussa. Pitkäniemen henkilökunnan kuoron toiminta alkoi uudestaan jouluna 1994 sairaalapastori Lauri Hirvosen johdolla, koska Pitkäniemen sairaalan kirkon jumalanpalveluksiin kaivattiin lauluesityksiä. 20 hengen kuoro esiintyi jumalanpalvelusten lisäksi sairaalan juhlissa ja piti konsertteja. Kuoro vieraili myös Pitkäniemen sairaalan ystävyyssairaalassa Tallinnan Sewaldin sairaalassa. Pitkäniemen sairaalan henkilökunnan kuoro äänitti yhdessä Anoia-kvartetin kanssa albumin vuonna 2000. Kuoro toimi 2000-luvun alkuun saakka.

Pitkäniemen henkilökunnan kuoro esinntiymässä 1990-luvulla.

Pitkäniemen henkilökunnan kuoro esiintymässä.
Kuva: Pitkäniemen sairaalamuseon valokuva-arkisto.

Henkilökunnan tiedotuslehdet

Henkilökunnan tiedotuslehtenä toimi 1969–1971 Pärrä-lehti, jossa julkaistiin virallisten ohjeiden ja työhön liittyvien teemojen välissä kaskuja ja henkilökunnan kirjoituksia. Lehti muuttui vuonna 1973 Ärjyksi ja sen lukijakunta oli Pitkäniemen sairaalan lisäksi Pohjois-Hämeen mielenterveysasemien työntekijät. Henkilökunnan tiedotuslehtien tyyli muuttui asiapitoiseksi, kun vuonna 1979 Ärjy-lehti muuttui Pitkäniemen henkilökuntalehdeksi. Sitä julkaistiin hieman eri nimillä vuoteen 1990 saakka.

Pitkäniemen kerho ja TA-VA

Pitkäniemen kerho järjesti henkilökunnalle vapaa-ajan toimintaa ja kerhon tehtävänä oli edistää henkilökunnan yhteenkuuluvuutta. Kerhon toiminta loppui 1979 ja seuraavana vuonna virkistystapahtumien järjestäminen siirtyi henkilökuntaneuvoston vapaa-aikajaoksille. Sairaalan liittyessä osaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä Pitkäniemen henkilökunnan vapaa-ajantoiminnot yhdistyivät Tavaksi vapaalla, TA-VA, ry:ksi. TA-VA:n toiminta edistää työhyvinvointia ja työssäjaksamista järjestämällä virkistäytymispäiviä. Toiminta jatkuu yhä edelleen.