Kuntainliiton aika 1955–1990

Kuvataideterapia ja outsider-taiteen -kokoelma

Pitkäniemen outsider-taiteen kokoelma

Kuvallinen ilmaisu on ollut myös psykiatrisille potilaille itseilmaisun väline, sillä potilaat saattoivat olla vuosikymmeniä psykiatrisissa sairaaloissa. Taideterapian kehittäminen alkoi 1960-luvulla psykiatrisissa sairaaloissa, mutta kansainvälisesti tiedetään jo 1800-luvulta asti psykiatristen potilaiden tehneen kuvia sairaaloissa. Näitä teoksia ryhdyttiin tallentamaan 1900-luvun vaihteessa ja samaan aikaan taidemaailmassa kiinnostuttiin avantgarden, ekspressionismin ja suurrealismin myötä psyykestä ja rajatiloista.

Jean Dubufett kehitti 1940-luvun puolivälissä art brut-termin kuvaamaan raakaa ja kesyttämätöntä taidetta, jota katsottiin psyykkisesti sairaiden tekevän. Hän perusti Sveitsiin Lausanneen art brut-kokoelman, joka on yksi outsider-taiteen kulmakivistä. Dubufetin teoriasta ja kokoelmasta kiinnostui taidehistorioitsija Roger Cardinal, joka tutki aihetta ja kirjoitti Outsider Art -kirjan, josta taidesuuntaus on saanut nimensä. Nykyään outsider art kattaa monimuotoisesti taidemaailman ulkopuolisen taiteen, joka on tehty sisäisen luomisen tarpeesta ilman taidealankoulutusta.

Pitkäniemen sairaalassa on merkittävä outsider-taidekokoelma, joka käsittää lukuisia maalauksia, veistoksia ja puutöitä. Kokoelmaan liittyviä taideteoksia on esillä eri puolilla Pitkäniemeä. Maailmanlaajuisen outsider art-taiteen juuret ovat psykiatristen sairaaloiden potilaiden tekemässä taiteessa. Outsider art edistää suvaitsevaisuutta, ihmisoikeuksia ja kannustaa iloitsemaan omasta luovuudestaan.

Kuvallinen ilmaisu terapiana

Punasaviset eläinveistokset Pitkäniemen sairaalamuseon kokoelmista.

Punasavesta tehdyt eläinveistokset ovat Pitkäniemen sairaalamuseon kokoelmissa.
Kuva: Saana Säilynoja 2018, Vapriikin kuva-arkisto. Kokoelma: Pitkäniemen sairaalamuseo.

Pitkäniemessä kuvataideterapiaa on käytetty hoitomuotona 1960-luvun lopulta lähtien, jolloin toimi keramiikkapaja ja sen tuotteita myytiin sairaalan ulkopuolelle. Kaiku-talolla toimi 1980-luvulla kuvataidekerho, jota veti kuvataideterapeutti. Pitkäniemen sairaalan lasteonosastolla maalattiin ja muovailtiin jo 1940-luvulla, vaikka toimintaa ei sinäänsä mielletty terapeuttiseksi toiminnaksi. Nykyään kuvataideterapia on ekspressiivistä kuvataideterapiaa, jossa yhdistyvät kuvallinen, sanallinen ja liikunnallinen ilmaisu. Kuvataideterapia on musiikkiterapian tavoin yksilö- tai ryhmäterapiaa.

 

 

 

 

Tiesitkö että...

Nykykansantaide, ITE-taide ja erityistaide voivat olla myös outsider-taidetta.