Kuntainliiton aika 1955–1990

Pitkäniemi opetussairaalaksi

Taysin osasto

Vuosisadan alusta lähtien Pitkäniemen sairaalassa oli koulutettu mielisairaanhoitajia. Pitkäniemessä harjoitteli psykologiharjoittelijoita ja oli lääketieteen kandidaatteja amanuensseina. Erikoistuvat lääkärit saivat opetusta neurologian osastolla. Koulutustoiminta laajeni, kun Pitkäniemen sairaalasta tuli psykiatrian opetussairaala vuonna 1964.

Rajoitetut koulutusoikeudet laajentuivat seuraavalla vuosikymmenellä ja vuodesta 1974 sairaalassa koulutettiin myös lastenpsykiatriaa ja psykogeriatriaa. Tampereen yliopistollinen sairaala vuokrasi vuonna 1977 Pitkäniemestä kolme osastoa rakennuksesta 8; kaksi avo-osastoa ja yhden suljetun osaston. Tampereen yliopistollinen sairaala aloitti yleissairaalapsykiatrian toiminnan vuokratuilla osastoilla.

Osastoja kutsuttiin sairaalan henkilökunnan keskuudessa Pitkäniemi akatemiaksi,  koska osastoilla työskenteli ja opiskeli Tampereen yliopiston lääketieteen henkilökuntaa sekä opiskelijoita. Taysin osastoilla henki oli uudistusmielinen, koska osastot toimivat yliopiston psykiatrian opetuspaikkana. Osastoilla hoidettiin ja tutkittiin psykosomaattisia häiriötiloja sekä hoidettiin akuuttia psyykkistä hoitoa tarvitsevia.

Omahoitaja

Osastolla alkoi vapaaehtoinen omahoitajakäytäntö 1977 siten, että potilaat saivat itse valita omahoitajansa. Akatemiassa työskennellyt hoitaja muistelee uudistuksen aiheuttamaa hämmennystä:

”Ja sitten, kun minäkin kuulin, että pidettävä kaikista asioista muun muuassa potilaan papereista huolta, niin melkein järkytyin kyllä ja ajattelin, että olisko parempi ollut lähteä pois koko akatemiasta.”

Kokeiluun sai osallistua vapaaehtoisesti, mutta myöhemmin käytännöstä tuli erottamaton osa Pitkäniemen sairaalan toimintatapoja. Omahoitajat toivat jatkuvuutta potilaiden hoitoon, sillä potilaiden asioiden hoitamisesta oli vastuussa sama hoitaja. Omahoitaja-käytäntö on yhä edelleen käytössä Pitkäniemen sairaalassa.

Professoreita Pitkäniemen sairaalassa

Pitkäniemen sairaalassa on vaikuttanut ja työskennellyt psykiatrian professoreita, mutta Taysin opetussairaalan myötä sairaalassa on ollut professorin virka. Pitkäniemen sairaalan ylilääkäri Erik E. Anttinen siirtyi Pitkäniemestä Tampereen yliopistoon sosiaalipsykiatrian professoriksi vuonna 1972, jolloin lääketieteen tiedekunta perustettiin Tampereelle.

Lastenpsykiatrian osasto muutti Tampereen yliopistollisen keskussairaalan alueelle 1980-luvulla, jolloin myös lastenpsykiatrian tutkimus sekä opetus siirtyivät Tampereelle. Lastenpsykiatrian professoreita ovat olleet Fredrik Almqvist, Tuula Tamminen ja vuodesta 2007 lähtien Kaija Puura.

Pitkäniemen sairaalassa on edelleen psykiatrian opetustoimintaa, sillä sairaala on osa Tampereen yliopistollista sairaalaa.

Pitkäniemen sairaalassa työskennelleitä professoreja

1977 – 1999 psykiatrian professori, Pekka Niskanen.

 

Ylilääkäri Raimo K.R. Salokangas.

1988 – sosiaalipsykiatrian professori Raimo R. Salokangas. Hän siirtyi Pitkäniemen ylilääkärin virasta Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professorin virkaan.

 

2001 – 2018 (viransijaisena 1999–2001) psykiatrian professori Esa Leinonen.

 

2003 – 2014  sosiaalipsykiatrian professori Matti Joukamaa.

 

2009- nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala-Heino.

 

2019 – psykiatrian professori Olli Kampman.