Kuntainliiton aika 1955–1990

Potilasyhdistys KAIKU

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet

Kaiku -yhdistys perustettiin vuonna 1970 potilaiden harrastuksien lisäämiseksi ja yhteisten asioiden edistämiseksi sairaalassa. Perustajajäseniin kuuluivat ylihoitaja Leena Kivimäki ja askartelunohjaaja Heimo Hunnakko sekä potilaita ja henkilökunnan edustajia. Jäsenistössä oli potilaita sekä entisiä potilaita. Yhdistyksen toiminta oli monipuolista virkistystoimintaa: juhlia, retkiä, teatterikäyntejä, tansseja ja kokouksia. Sairaalan kaikki harrastuspiirit siirtyivät yhdistyksen kerhoiksi, joita olivat piirustus-, musiikki-, näytelmäkerho, raamattupiiri, liikuntakerho, keskustelupiiri ja yhteislaulutilaisuudet. Kaiku -yhdistyksen tapahtumia järjesti vuorotellen eri osastot.

”Niin sateinen ja tuulinen on tie

ja kaikutalolle se vie.

Tässä yksin astelen

ja itseni mä kastelen.” (Kikka -lehti, 1987)

Kaiku -kerho sai Liittohallitukselta sairaalan entisestä henkilökunnan asuinrakennuksesta uudet toimitilat vuonna 1980. Rakennusta kutsuttiin Kaikutaloksi. Siellä järjestettiin monipuolista toimintaa sekä uutena toimintamuotoina aloittivat talossa musiikki- ja kuvataideterapia, kotitalous- ja kynäilykerhot. Talolla järjestettiin iltaryhmiä, esitelmiä, yhteislaulua ja taidenäyttelyitä. Kaiku -talon toiminta loppui 1990-luvun alussa.

Kikka-potilaslehti

”Valkoinen lumi on kaunis

sinun silmissäsi

kun sinä juokset laulaa tuuli sinua

sinua minä rakastan yhä

kauneutesi on kuin kukka” (Kevät Kikka, 1989)

Potilaiden toimittaman Kikka-lehden ensimmäinen numero ilmestyi elokuussa 1974. Omakustannelehdessä julkaistiin potilaiden kirjoittamia runoja, lyhyitä tarinoita ja muita luovan kirjoittamisen tekstejä. Lehden kuvituksena oli potilaiden piirroksia. Potilaslehtiä toimitettiin myös muissa mielisairaaloissa ja lehteä lähetettiin toisiin psykiatrisiin sairaaloihin.

Kikka-lehdessä esiteltiin 1970-luvulla sairaalan toimintaa ja henkilökunnan työtehtäviä, tietovisoja ja potilasyhdistyksen toimintasuunnitelmia. Lehti ilmestyi kolme – neljä kertaa vuodessa. Lehti julkaisi 1980-luvun loppupuolella kynäilypiirin tekstejä, joissa käsiteltiin ihmiselämää rakastumisesta kuolemaan sekä sairauksien kanssa elämistä tai Pitkäniemessä olemista. Viimeinen Kikka -lehti ilmestyi 1996.

Depressio

Minua vaivaa ahdistus

joka nielee kaiken

ja hävittää

tieltään rakkauden.

 

Minua vaivaa ahdistus

kun en tiedä

ja tiedän liikaa

elämästä ja kuolemasta.

 

Minua vaivaa ahdistus

sillä menneisyys

tulevaisuus

ja nykyisyys

ovat yhtä.

MK

(Kevät Kikka, 1990)