Pitkäniemen sairaalamuseo
Pitkäniemen museo perustettiin vuonna 1975 ylihoitaja Raija Lehtimäen aloitteesta, kun sairaala täytti 75 vuotta. Museoesinekokoelman keräsi työnohjaaja Voitto Harju ja esineet kerättiin eripuolilta Pitkäniemeä. Harju muistelee esineistön keräämistä seuraavasti:
”Mää pari viikkoo kiersin kaikki vintit ja kellarit ja komerot ja kaikki paikat löytääkseni materiaalin, että mitä tää talo tarjoo. Ja sen jälkeen se oikeastaan se työ varsinaisesti alkoi. – – Mitä siitä [kerätystä] määrästä ottaa, mitä on tarjolla.”
Museo sijoitettiin rakennus 14:n kellariin. Perusnäyttelyssä oli esillä muun muassa huonekaluja, hoitovälineitä, asiapapereita ja valokuvia. Museon sijainti on vaihdellut vuosien aikana rakennuksista toiseen. Vuosina 1992 – 2019 Pitkäniemen sairaalamuseo toimi Linna-rakennuksessa. Tällä hetkellä museo ei ole avoinna yleisölle. Näyttelyssä oli esillä hoitovälineitä, valokuvia, potilasvaatteita ja Pitkäniemen sairaalan historiaan liittyviä esineitä, kuten erään potilaan itse valmistamat tekohampaat. Hän valmisti ne sähköjohdosta sulatetusta alumiinista.
Pitkäniemen sairaalamuseon kokoelmissa on myös potilastöitä ja Outsider-taidekokoelma, joka on sijoitettu sairaalan rakennuksiin. Esinekokoelman lisäksi museoon on talletettu arkistomateriaalia sairaalan toiminnasta sekä kattava valokuva-arkisto, joita on käytetty lähdemateriaalina sairaalamuseon esinekuvien lisäksi tässä verkkonäyttelyssä. Sairaalamuseon esinekokoelmaan voi tutustua Tampereen kaupungin museoiden Siiri-tietokannassa, johon museoesineet ovat luetteloitu. Etusivulta valitaan hakutyypiksi esineet ja hakukenttään voi kirjoittaa hakusanaksi Pitkäniemi, mutta hakutulokseen saattaa tulla myös Tampereen kaupungin museoiden museoesineitä, jotka liittyvät Pitkäniemen sairaalaan. Pitkäniemen sairaalan historiallista esineistöä sekä valokuvia on tallennettu lisäksi Helsingin yliopistomuseon museoesinekokoelmiin.
Pitkäniemen sairaalamuseota esittelee videolla eläkkeellä oleva mielisairaanhoitaja Onni Torikka vuonna 2010. Videon kesto on noin 20 minuuttia ja se on tuottaneet PSHP:n koulutuspalvelut, av sihteeri Juhani Halme ja Mika Martikainen.
Video: Pitkäniemen sairaalamuseon arkisto ja Tays av-tiimi.