Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto
Pitkäniemen alueella on ollut asutusta jo yli 5000 vuotta sitten. Sairaalan puiston arkeologisilta kaivauksilta löytyi esihistoriallisia kampakeramiikan paloja, nuolenkatkelmia ja mahdollisia jääneitä tulisijoista. Niemenkärjessä 1500-luvulla oli Pitkäniemen kylä, jossa oli neljä tilaa. Historiallisen kylätontin paikka on ollut nykyisen keskusaukion alueella ja myöhemmin alueella on ollut sotilasvirkatalo.
Pitkäniemen sairaala rakennettiin 1800-luvun lopussa sotilasvirkatalon maille niemen kärkeen. Alueelle nousi 29 Magnus Schjerfbeckin suunnittelemaa sairaalarakennusta, jotka ovat nykyään suojeltuja asemakaavalla. Psykiatrisen sairaalan toiminta oli pitkälle 1900-luvun puoliväliin saakka omavarainen ja rakennusten lämmittämiseen tarvittiin puuta, jota saatiin sairaalan omasta metsästä. Halkoja ja muita raskaita kuormia tuotiin sairaalaan vesistöä pitkin laivalla. Sairaalan laiturilta johti pienrautatiekiskot ja niitä pitkin kuljetettiin raskaita kuormia ja puuhalkoja rakennuksiin.
Henkilökunta ja heidän perheensä asuivat sairaalan alueella, aluksi osastojen tai työpisteiden yhteydessä olevissa asuinhuoneissa. Sairaalarakennukset kävivät ahtaiksi, kun henkilökunnan ja potilaiden määrä kasvoi. Pitkäniemen ulkopuolelle rakennettiin 1900-luvun puolivälissä lääkärintalot Pitkäniemen sairaalan henkilökunnalle. Kuntainliiton aika oli vilkasta rakentamisen ja remontoimisen aikaa, jolloin alueelle nousi moderneja sairaalarakennuksia.
Pitkäniemen sairaalan puisto on perustettu neljä vuotta sairaalan avaamisen jälkeen. Puiston oli pitkään hoitamattomana kuntainliiton aikana, mutta 2000-luvulla puistoa sekä muita viheralueita on kehitetty sekä kunnostettu. Rantaa pitkin kiertää Mielipolku, jonka varrella on mielenterveyteen liittyviä rasteja. Puistona oleva Pitkäniemen sairaalan hautausmaa oli käytössä vuoteen 1964 asti.