Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Epäsymmetriset paviljongit

Ruumiillisesti sairaiden potilaspaviljongit II ja III (rakennukset 2 ja 3)

Rakennus 2 julksivu vuonna 1967.

Rakennus 2 yläkerrassa oli potilashuoneet.
Kuva: Kerttu Nuoliala 1967, Tays teknisen asiakirjahallinnon arkisto.

Ruumiillisesti sairaiden potilaspaviljongit II ja III (rakennukset 2 ja 3)

Etelässä Hallintola-rakennuksen takana yhdyskäytävien päässä ovat epäsymmetriset potilaspaviljongit II ja III. Pitkäniemen sairaalan alkuaikoina näissä rakennuksissa olivat ruumiillisesti sairaat potilaat esimerkiksi halvaantuneet. Rakennus 2 oli naispotilaiden osasto ja toisessa kerroksessa oli ylihoitajattaren asunto. Ruumiillisesti sairaat miespotilaat sijoitettiin rakennus 3, jonka toisessa kerroksessa oli miesten tarkkailuosasto.

H-kirjaimen muotoiset rakennukset saneerattiin 1970-luvulla arkkitehti Kerttu Nuolialan suunnitelmien mukaan. Rakennus 2 kellarikerrokseen tehtiin terapiatiloja ja ryhmätyöhuone. Nykyään rakennuksessa toimii kehitysvammahuollon hallinto, työtoiminta ja toimistoja.

Rakennus 3

Arkkitehti Schjerfbeck suunnitteli rakennuksen 3:n keskiosaan yhteisen tilan ja eteläpäätyyn potilashuoneet. Rakennus saneerattiin 1970-luvulla lääkäreiden, psykologien, erikoislääkäreiden vastaanotto- ja työhuoneiksi. Toiseen kerrokseen, jossa aiemmin oli potilashuoneita, tehtiin ylilääkärin ja lääkäreiden työhuoneita. Nykyään rakennus 3 on toimistotilojen lisäksi oikeuspsykiatrian poliklinikka.

Rakennus 3 julkisivu 1967.

Ylihoitaja asui rakennus 3 ensimmäisessä kerroksessa 1900-luvun alussa. Rakennuksessa asui henkilökuntaa vielä vuonna 1966.
Kuva: Kerttu Nuoliala 1967, Tays teknisen asiakirjahallinnon arkisto.

Rauhallisten säätyläisten potilaspaviljongit IV ja V (rakennus 4 ja 5)

Potilaspaviljongit IV ja V kuuluvat osana alkuperäistä H-kirjaimen mallista paviljonkijärjestelmää.  Rakennus 4 on liitetty yhdyskäytävillä länsipuolella oleviin paviljonkirakennuksiin ja rakennus 5 sijaitsee vastakkaisella puolella yhdyskäytävän puolivälissä.

Rakennusten valmistumisen jälkeen tiloihin sijoitettiin rauhallisten säätyläisten osastot: rakennus 4 oli säätyläisnaiset ja rakennus 5 säätyläismiesten osasto. Kummassakin rakennuksessa oli samanlainen tilajaottelu, ensimmäisessä kerroksessa olivat päiväsalit ja toisessa kerroksessa 20 potilaspaikkaiset makuusalit. Kerttu Nuoliala suunnitteli 1980-luvulla rakennus 5 peruskorjauksen, jolloin alkuperäisestä biljardisalista tehtiin monitoimitila. Rakennuksessa tehtiin muutostöitä vuonna 2006 päihdepsykiatrian osastoa varten. Kehitysvammaisten hoito- ja asumispalveluita tarjoava Sofiakylä toimi paviljongissa 2010–2012.

Rakennus 4 on peruskorjattu 1970-luvun jälkeen useasti modernin psykiatrisen hoitomuotojen mukaiseksi. Nykyään rakennuksessa toimii akuuttipsykiatrian osasto 4.

Rauhallisten rahvaiden potilaspaviljongit VI ja VII (rakennus 6 ja 7)

Epäsymmetrisen paviljongin rakennuspiirustus 1800-luvun lopulta.

Magnus Schjerfbeckin piirtämä rakennuspiirustus paviljonki 7.
Rakennuspiirustus: Kansallisarkisto, Helsinki.

Rakennus 6 on keskeisellä paikalla Hallintola-rakennuksen läheisyydessä rannalle johtavan tien varrella ja vastakkaisella puolella keskusaukiota on rakennus 7. Yhdyskäytävä liittää rakennukset osaksi muita alkuperäisiä potilaspaviljonkeja.  Rakennukset 6 ja 7 ovat toistensa peilikuvia.

Rakennuksissa eli potilaspaviljongeissa VI ja VII sijaitsivat 1900-luvun alussa rauhallisten rahvaiden osastot siten, että rakennus 6 oli naisosasto ja rakennus 7 rauhallisten rahvaiden miesosasto. Yhdellä osastolla oli potilaspaikkoja 35, mutta määrää nostettiin 58:aan. Rakennus 7:ssä oli suuri kylpyhuone 12 potilaan kylpyhoitoja varten.

Rakennus 6 korjattiin ensimmäisen kerran 1940-luvulla, kun saniteettitiloja saneerattiin alkuperäisiin potilashuoneisiin. Mittava peruskorjaus tapahtui 1965–67, jolloin paviljonkiin rakennettiin hissi. Rakennuksessa toimii 2010-luvulla akuuttipsykiatrian osasto 6, jossa hoidetaan äkillisiä mielenterveyteen liittyviä häiriöitä. Rakennus 7:n peruskorjaus toteutettiin vuonna 1967 ja 27 potilaspaikkaa sijoitettiin pääsääntöisesti toiseen kerrokseen. Rakennus 7 toimii nykypäivänä akuuttipsykiatrian osasto 5, jossa hoidetaan päihdepsykiatrisia ja kaksoisdiagnoosin saaneita potilaita.

Rakennus 6 sisätilat vuonna 1998.

Rakennus 6:n alkuperäinen asvalttilattia on vaihdettu punaiseksi muovilaattalattiaksi.
Kuva: Heimo Siivonen, 1998, Pitkäniemen sairaalan valokuva-arkisto.

Tiesitkö että...

epäsymmetriset paviljongit ovat rakennettu vuosina 1896–99.

Rakennuksien arkkitehti on Magnus Schjerfbeck.

Rakennukset ovat asemakaavalla suojeltuja.