Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto
Valtion mielisairaaloiden sopivaa sijaintipaikkaa valitessa 1800-luvun lopussa eräs kriteereistä oli luonnonkaunis alue. Luonnolla ja raittiilla ilmalla katsottiin olevan potilaisiin tervehdyttävä sekä voimistava vaikutus. Pitkäniemen keskuslaitoksen perustamisesta lähtien ensimmäinen ylilääkäri ja oppinut botanisti Emil Hougberg korosti, että puutarhan istuttamiseen tuli ryhtyä heti sairaalan rakennustöiden päätyttyä.
Pitkäniemen sairaalan puisto perustettiin vuonna 1906. Valtionrautateiden ylipuutarhuri Willy Nykopin teki puiston suunnitelmat. Perustamistyöt jatkuivat vuoteen 1914 asti ja ylilääkäri Hougberg toi puistoon harvinaisia lajeja, kuten pirkkalankoivun. Puutarhaan istutettiin noin 500 kasvilajia, joita tuotiin eri puolilta Suomea sekä Venäjältä ja Pohjoismaista asti. Pitkäniemen ylilääkäri Ilmari Kalvan aikana puistosta ei saanut kaataa yhtäkään puuta ilman hänen lupaansa.
Määrärahojen puutteessa puisto rapistui vähitellen ja sairaalan kuntainliiton omistuksen aikana puisto oli melko huonossa kunnossa. Pitkäniemen sairaalan siirtyessä Taysin omistukseen puistoa on kunnostettu vuodesta 1995 lähtien. Uusia puita on istutettu yli 700 kappaletta ja rantaa kiertää Mielipolku.
Puisto on istutettuine ja luonnonvaraisine lajeineen on monipuolinen luontokohde. Osa alueella esiintyvistä kasvilajeista, esimerkiksi pirkkalankoivu ja lehtokielo, on alueellisesti harvinaisia tai valtakunnallisestkin harvinaisia. Sairaalan alueella elää vaarantuneeksi luokiteltu kirjotäpläkoi, jonka ravintoa ovat puistossa kasvavat raunioyrtit ja lemmikit. Harvinaisemmista lintulajeista alueella esiintyvät ainakin pikku- ja harmaapäätikka, tuulihaukka ja sarvipöllö.
Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistys istutti ensimmäiset nimikkopuut puistoon sairaalan täyttäessä 100 vuotta. Yhdistys haluaa muistaa puiden istuttamisella Pitkäniemen sairaalassa ja yhdistyksessä merkittävästi vaikuttaneita henkilöitä.
Oheiseen karttaan on merkitty nimikkopuut.
Pitkäniemen sairaalan oli 1900-luvun puoliväliin saakka omavarainen ja käytössä oli keittiöpuutarha sekä kasvihuoneet. Potilaat osallistuivat puutarhatöihin voitinsa ja kiinnostuksensa mukaan. Pitkäniemen sairaalan kasvihuoneet sijaitsivat pääkulkuväylän alussa tien varressa pellolla. Nokian kaupunki osti pellot 2000-luvun alussa ja alueelle rakennettiin Tredun ja Sofiakylän rakennukset.
Uudet kasvihuoneet rakennettiin vanhojen tilalle vuonna 2009. Kasvihuoneita käytään 2010-luvulla puutarhaterapiassa ja kuntoutuksessa.
Tiesitkö, että
pirkkalakoivu löydettiin vuonna 1862 Raiskion torpan pihapiiristä Pirkkalasta. Harvinainen puu kaadettiin, mutta puusta versoi uusia taimia vuonna 1904. Yksi taimista siirrettiin Pitkäniemen sairaalan puistoon. Tämä puu on kaikkien muiden pirkkalakoivujen emopuu.
Sairaalan puistossa on useita harvinaisia puita tai kasveja. Niitä ovat esimerkiksi:
liuskalehtinen harmaaleppä,
jättiläispoppeli,
korkkipuu,
lehtoukonhattu,
korpinurmikka,
lehtokielo. Pitkäniemen puisto on itäisin ja pohjoisin lehtokielon esiintymäpaikka.