Sairaalan johto

Sairaalan johto

Ylilääkärin valvoi keskuslaitosta

Pitkäniemen ensimmäinen ylilääkäri oli vuosina 1899–1909 Emil Hougberg, joka valvoi keskuslaitoksen toimintaa. Ylilääkäri vastasi sairaanhoidosta, henkilökunnasta sekä ylihoitajan, ylihoitajattaren, työnjohtajien ja kirjanpitäjän palkkaamisesta. Velvollisuuksiin kuului käyminen sairaalassa kerran päivässä. Ylilääkäri Hougberg nimitettiin ensimmäiseksi Helsingin yliopiston psykiatrian dosentiksi. Pitkäniemen ylilääkärit vastasivat Seilin saaren mielisairaalan tarkastuksista vuoteen 1962 saakka, kun Seilin toiminta lakkautettiin.

Aika ennen talvisotaa, Kalvan aika ja Anttisen aika

Pitkäniemen ensimmäiset pitkäaikaiset ylilääkärit olivat Ilmari Kalpa ja Erik E. Anttinen. Heistä kerrotaan kaskua, joka liittyy sairaalan historiaan: ”aika ennen talvisotaa, Kalvan aika ja Anttisen aika”. Kasku kuvastaa erinomaisesti ylilääkäreiden pitkiä uria Pitkäniemessä. Ilmari Kalpa oli ylilääkärinä 33 vuotta vuosina 1930–1963. Kalpa, lempinimeltään Sapeli, edusti biologisempaa ja sairaalakeskeisempää ajattelutapaa. Hän hallitsi koko sairaalaa ja tunsi tarkkaan henkilökunnan sekä potilaat.

Erik E. Anttinen tuli Pitkäniemen ylilääkäriksi Kalvan jälkeen ja toimi ylilääkärinä vuoteen 1973 saakka. Anttista pidettiin idearikkaana, vaativana ja sydämellisenä johtajana. Hänen lempisitaattinsa oli psykiatri Harry Stack Sullivanin lause: ”Me olemme kaikki ennen muuta ihmisiä”. Hän korosti hoitoajattelussa yksilöllisyyttä, perhekeskeisyyttä ja avohoitoa. Anttinen muutti sairaalan työskentelykulttuuria avoimemmaksi ja syntyi erityinen Pitkäniemi-henki, joka vaikuttaa yhä sairaalassa.

Ylihoitajat vastaavat hoitotyöstä

Ensimmäinen naistenosaston ylihoitajatar Pitkäniemen keskuslaitoksessa oli vuosina 1900–1915 Agnes von Pfaler, joka oli ollut aiemmin ylihoitajattarena Kivelän sairaalassa. Pitkäniemen keskuslaitoksessa ylihoitajana, eli miestenosaston päällysmiehenä oli Karl Forsberg, mutta hänen jäädessä eläkkeelle vuonna 1929 virka lakkautettiin. He vastasivat hoitohenkilökunnasta, osastojen siisteydestä ja järjestyksestä sekä henkilökunnan asuntoloista. Ylihoitajattaren pätevyysvaatimuksiin kirjattiin 1920-luvulla vähintään vuoden työkokemus mielisairaalasta ja koulutusta sairaanhoito-opetuksesta, sillä ylihoitajatar opetti mielisairaanhoitajakurssilla.

Ylihoitaja valvoi hoitohenkilökunnan ja mielisairaanhoitajaoppilaiden asuntoja ja yksityiselämää. Sairaalan pitkäaikainen kunnioitettu ylihoitaja vuosina 1937–1967 oli Irma Niinivaara, joka sai lempinimekseen äiti. Raija Lehtimäki painotti työssään yhteistyötä ja potilaan kohtaamista.

Ylilääkärin tarkastuskäynti osastolla 1900-luvun alussa

Pitkäniemen sairaalan henkilökunta näytteli ja kuvasi videosarjan sairaalan historiasta. Sarjaan kuuluvassa videossa esitellään ylilääkärin päivittäistä tarkastuskäyntiä osastolla 1900-luvun alussa.

Video: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin av-tiimi, Tays.