Taysin aika 1991-

Virkistystoimintaa potilaille

Potilasyhdistys VIRI

Potilasyhdistys Kaiku muuttui vuonna 1988 Potilasyhdistys VIRI:ksi, jolloin henkilökunta vastasi toiminnan suunnittelemisesta. VIRI:n tarkoituksena on järjestää virkitystoimintaa ja tarjoamalla harrastusmahdollisuuksia Pitkäniemen sairaalan potilaille ja Kehitysvammahuollon asiakkaille. Suosittuja tapahtumia ovat olleet esimerkiksi karaoke ja retket jääkiekko-otteluihin, mutta yhdistys tekee myös vierailuja lähiseutujen kulttuuritapahtumiin sekä museoihin. VIRI-yhdistys toteuttaa sairaalan yhteiset joulu- ja juhannusjuhlat. Yhdistyksellä on säännöllistä toimintaa useita kertoja kuukaudessa.

Terapiapalveluiden virkistystoimintaa

VIRI-yhdistyksen lisäksi Terapiapalvelut tarjoavat sairaalan potilaille ohjaus- ja terapiatoimintojen lisäksi tapahtumia. Pitkäniemen sairaalan menevän tien vasemmalla puolella on kahviorakennus, jonka kirjanvaihtopisteestä potilaat voivat hakea luettavaa ja tuoda mukanaan lukemiaan kirjoja. Terapiapalveluissa, esimerkiksi kädentaidoissa, tehtyjä tuotteita on myynnissä kahviossa. Neljä kertaa vuodessa järjestetään Linnassa sairaalan potilaille Naisten kahvila.

Luonnosta voimaa kuntotukseen

Lampaat kesätöissä Pitkäniemen sairaalan puistossa. Kuva: Tarja Tammentie-Sarén, Tays, 2019.

Pitkäniemen sairaalan perustamisesta lähtien sairaalan puisto ja lähiluonto ovat olleet merkittävässä osassa psykiatrisessa hoidossa, sillä jo 1800-luvulla todettiin rauhallisen luonnon olevan terapeuttinen voimavara. Nykyaikaisessa viherympäristöterapiassa sairaalan viheralueita ja lähiluontoa hyödynnetään psykiatristen sairauksien hoidossa, terveyden edistämisessä, kuntoutuksessa ja koulutuksessa. Luonnossa oleminen voi lievittää potilaiden ahdistusta ja parantaa mielialaa, jolloin luontokokemuksesta voi tulla merkityksellinen. Luonnon tarkkaileminen parantaa keskittymiskykyä.

Ulkoilualueista viihtyisä ympäristö

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Verte Oy aloittivat 2008 yhteistyöhankkeen, jossa ennallistettiin sairaalan puisto 1930-luvun asuun ja aloitettiin viherympäristöterapeuttinen koulutus henkilökunnalle. Hankkeessa vahvistettiin puiston käyttöä terapeuttisena viherympäristönä. Osastojen yhteistyöllä parannettiin sairaalaa ympäröivien ulkoilualueita tehden niistä viihtyisiä, turvallisia ja rauhoittavia ympäristöjä. Oikeuspsykiatrisella ja nuoriso-osastolla kävelypihojen viihtyisyyttä parannettiin potilaiden toiveet huomioiden. Psykogeriatrisella osastolla kehitettiin parvekkeiden ja terassien käyttämistä vihertävänä ulkoilualueena.

Mielipolku

Pyhäjärven rantaa Pitkäniemen puistossa kiertää Mielipolku, jonka varrella on yhdeksän rastia. Jokaisen rastin luona on laatikko, josta löytyy mielenterveyteen liittyviä harjoituksia. Niiden tarkoituksena on auttaa keskittymään ja löytämään ympäristöstä voimavaroja. Mielipolkua voi kävellä yksin tai yhdessä.

Mielipolun ovat toteuttaneet Pirkanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialue, Välittäjä 2013 Pirkanmaan osahanke, Pirkanmaan Mielenterveystyön Kehittämisyksikkö ja Verte Oy. Harjoitteet ovat laatinut psykologian professori Kalevi Korpela.

Tiesitkö että...

Hevostalliyrittäjä tuo Pitkäniemen sairaalaan kaksi kertaa kuukaudessa hevosia, joilla Kehitysvammahuollon (aiemmin Ylisen kuntoutuskeskus) ja Pitkäniemen sairaalan asiakkaat voivat ratsastaa puiston alueella.

Vuorovaikutus eläinten kanssa kehittää kykyä tuntea empatiaa, kiinnittää potilaan huomion pois ongelmistaan ja rentouttaa.

Hevosten lisäksi sairaalan puistossa on ollut kesälampaita.