Valtion sairaala-aika 1890–1955

Sairaalan maatila työllisti potilaita

Vihannekset, marjat ja vilja omasta maasta

Pitkäniemen mielisairaala oli 1900-luvun alussa omavarainen ja sairaalan maatila työllisti sekä henkilökuntaa että potilaita. Työhoitona potilaat auttoivat puutarhan hoidossa ja peltotöissä. Keskuslaitoksessa viljeltiin viljaa ja puutarhassa kasvatettiin vihanneksia, salaattia ja marjoja. Sikalassa oli parhaimmillaan yli 200 sikaa ja navetassa oli 18 lehmää. Alueella oli myös kasvihuoneita. Maatilan ja puutarhan sadosta riitti myös myytävää sairaalan ulkopuolelle.

Hevosia, joita oli 9 kappaletta, joita tarvittiin maanviljelystöihin sekä kuljetustehtäviin. Pitkäniemessä keittiö ja leipomo olivat keskusaukion läheisyydessä rakennuksessa 13, jossa sijaitsi myös mielisairaalan henkilökunnan ruokasali. Rakennuksesta noudettiin osastojen ruoka-annokset ja ne kuljetettiin hevosella muihin sairaalarakennuksiin.

Maatilan toiminta hiipui vähitellen ja sikalan, hevosien lukumäärä väheni, kunnes 1970-luvulla Pitkäniemen keittiö osti ruuan valmistamiseen tarvittavat elintarvikkeet sairaalan ulkopuolelta.

Tiesitkö että...

Potilaat osallistuivat vointinsa mukaan esimerkiksi sairaalan maatilan töihin tai tekivät käsitöitä.