Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Keittiöpaviljonki XIII (rakennus 13)

Perunaa ja kastiketta

Rakennus 13 sijaitsee keskusaukion läheisyydessä Pitkäniementien varrella. Keittiöpaviljonki on osa alkuperäistä rakennuskantaa ja rakennuksessa toimi nimensä mukaisesti keittiö sekä leipomo. Henkilökunta kävi syömässä sairaalan ruokasalissa ja osastoille ruoka lähetettiin hevoskyydillä. Pitkäniemessä 1950-luvulla aloittanut keittiöapulainen muistelee sairaalan ruokia:

“kolme kertaa päivässä syötiin, niin aina seitsemältähän [aamulla] oli peruna ja kastike. Koska valvojat tuli yövuorosta, niin nehän tarvi silloin ruoan. Se oli peruna ja kastike. Päivällä oli perunaa ja kastiketta. Mutta aina tietysti kastike vaihtu, mutta peruna oli se pääruoka. Illalla oli keittoja taikka laatikoita. Et se iltaruoka ei enää ollu sitten enää perunaa, et se oli keittoja tai laatikoita.” (haastattelu vuodelta 1999)

Toisessa kerroksessa oli keittiö- ja pesulahenkilökunnan asunnot. Arkkitehti Antero Perjanan piirustusten mukaan rakennusta korotettiin 1940-luvulla ja se muutettiin henkilökunnan asunnoiksi.  Keittiöpaviljonki saneerattiin 1960-luvulla työhönvalmennusosaston työpajoiksi. Toisen ja kolmannen kerroksen asuntolahuoneet muutettiin asunnoiksi 1970-luvulla. Nykyään rakennuksessa toimii tekninen osasto.

Tiesitkö että...

keittiöpaviljonki XIII on rakennettu vuosina 1896–99.

Rakennuksen arkkitehti on Magnus Schjerfbeck.