Taysin aika 1991-

Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistys

Perinteiden siirtämistä uusille sukupolville

Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistys perustettiin 18.5.1995 sairaalan täyttäessä 95 vuotta. Yhdistyksen tarkoituksena on tutkia ja vaalia Pitkäniemen sairaalan historiaa sekä perinteitä säilyttämällä ja kehittämällä sekä siirtämällä niitä edelleen uusille sukupolville. Pitkäniemen sairaaalan perinneyhdistys kerää sairaalaan liittyvää aineistoa ja on mukana Pitkäniemen sairaalamuseon toiminnassa. Perinteiden sekä historian tutkimisen ohella yhdistys järjestää kokouksia, juhlia ja muita tilaisuuksia. Nokian kaupunki myönsi 2016 Kulttuuripalkinnon perinneyhdistyksen merkittävästä työstä Nokian kulttuurielämän edistämisestä. Yhdistys muistaa sairaalan ja yhdistyksen toiminnassa merkittävästi mukana olleita istuttamalla sairalaan puistoon nimikkopuita.

Perinneyhdistyksen julkaisutoiminta

Pitkäniemi ennen ja nyt-lehti ilmestyy vuosittain yhdistyksen toimittamana. Lehdessä julkaistaan artikkeleita sairaalan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista sekä luodaan katsauksia menneeseen.

Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistyksen julkaisuja ovat:

  • Ilkka Hautamämäki, 2009, Erik. E. Anttinen psykiatrina, työtoverina ja opettajana
  • Teemu Siltanen, 2014, Suljetun maailman työntekijät, Pitkäniemen ammattiyhdistystoiminnan historiaa 1900-2014
  • Karoliina Sysiharju, 2012, Pitkäniemi sodassa 1939-1947.
Pitkäniemen sairaalan puistojuhlan yleisöä.

Kuvassa keskellä puistojuhlan yleisössä istuvalla miehellä on päässään ns. larkkuhattu.
Kuva: Heimo Siivonen, 1999, Pitkäniemen sairaalan valokuva-arkisto.

Hassujen hattujen puistojuhla

Perinneyhdistyksen Kevätsoitto-tapahtuma aloittaa kesäkauden, jolloin osallistutaan sairaalan 100-vuotisjuhlan kunniaksi rakennetulla kirkkoveneellä Pirkan soutuun. Kahdenkymmenen vuoden ajan perinneyhdistys järjesti elokuisin sairaalan puistossa puistojuhlan, jossa esitettiin musiikkia-, tanssiesityksiä ja puheita. Juhlan kunniaksi pukeuduttiin omatekemiin koreisiin hattuihin ja paras hattu palkittiin. Erityisesti nuorisopsykiatrian osaston hatut ovat olleet mieleenpainuvia. Kehitysvammahuollon siirtymisen myötä vuodesta 2014 Ylis’festarit on järjestetty Pitkäniemen sairaalan puistossa, joten perinneyhdistyksen puistojuhlaa ei järjestetty muutamana kesänä. Vuodesta 2016 alkaen puistojuhla on taas järjestetty.

Pitkäniemen perinneyhdistyksen toimintaa ja tapahtumia voi seurata Facebookissa @Pitkäniemen sairaalan Perinneyhdistys ry.