Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Pitkäniemen sairaalan hautausmaa

Sairaalan oma hautausmaa

Pitkäniemen sairaalan hautausmaalle haudattiin pääasiassa Pitkäniemen sairaala kriminaaliosaston potilaita sekä kunnan holhouksessa olleita, joiden omaisista ei ollut varmuutta tai ei haluttu kuljettaa kotikunnan hautausmaalle. Toisen maailmansodan jälkeen hautausmaalle haudattiin luovutetuilta alueilta kotoisin olevia vainajia. Ensimmäisen kerran hautausmaata laajennettiin 1930-luvun alussa ja seuraavan kerran 1940-luvun puolivälissä.

Pitkäniemen sairaalan hautajaisperinteestä

Pitkäniemen hautausmaa 1900-luvun alussa.

Pitkäniemen hautausmaan laajennos vihittiin käyttöön 1930 -luvun alussa.
Kuva: Pitkäniemen sairaalamuseon valokuva-arkisto.

Pitkäniemen sairaalassa menehtyneille potilaille ei pidetty varsinaisia hautajaisia, vaan pappi piti lyhyen siunaamisen haudalla. Henkilökunta saattoi käydä haudalla, jos hoitosuhde potilaaseen oli ollut erityisen pitkä ja läheinen. Pitkäniemen sairaalan tunnetuin hauta on Jääkärin hauta, johon on haudattu jääkärivänrikki Eino Siira (1898–1936). Hauta ja muistomerkki siirrettiin vuonna 1996 hänen kotikuntaansa Pudasjärvelle.

Hautausmaalla on ollut puurakenteinen kappeli ja sen satulakatto ulottui lähes maahan asti. Kappeli toimi ruumiskappelina siihen asti, kun vuonna 1959 rakennus 11 valmistui ja kellarikerroksen ruumishuone otettiin käyttöön. Kappeli purettiin 1960-luvun alkuvuosina pois.

Pitkäniemen sairaalan hautausmaan muistomerkki

Pitkäniemen hautausmaalle haudattujen muistomerkki valmistettiin potilastyönä vuonna 1992.
Kuva: Tarja Tammentie-Sarén, Tays, 2019.

Pitkäniemen työterapiayksikkö valmisti vuonna 1992 hautausmaalle yhteismuistomerkin kaikille alueelle haudatuille. Harmaa graniittinen muistomerkki kuvaa ihmisen elämän portaita sekä psykiatriseen sairaanhoidon käsitteistöön kuuluvia kuntoutuksen portaita. Muistomerkin laattaan on kirjattu muistolauseeksi: ”Rauhan minä jätän teille; minun rauhani.” Pitkäniemen hautausmaa on rauhoitettu muinaisjäännös. Nykyään aluetta ylläpitää Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja alueesta huolehtii Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistys.

Tiesitkö että...

Pitkäniemen sairaalan hautausmaa oli käytössä 1902-1964.

Hautausmaalle on haudattu 426 Pitkäniemen sairaalassa menehtynyttä potilasta.