Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Pesulapaviljonki XII (rakennus 12)

Pesularakennuksesta terapiatilaksi

Rakennus 12 (paviljoki XII) sijaitsee keskusaukion reunalla Pitkäniementien varrella ja se kuuluu alkuperäiseen 1800-luvun sairaalamiljööseen. Alunperin rakennuksessa on ollut pesula, pyykin lajittelu- ja säilytystilat, desinfiointihuone ja kylpyosasto. Toiseen kerrokseen oli kuivaus- mankelointi- ja silityshuoneet sekä saunaosasto, jossa oli erilliset saunat säätyläisille ja rahvaalle.

Rakennusta korotettiin 1948–49 kolmikerroksiseksi ja ylimpään kerrokseen sijoitettiin henkilökunnan asuntola. Pesulan asuntolassa oli kova kuri. Pitkäniemen keskuslaitoksella työskennellyt ja asunut ompelija muistelee asuntolan kuria:

 ”pesulan johtaja asu samassa kerroksessa ja hän sano, että kymmeneltä on vieraat oltava pois eikä saanu naapuriin kuulua mitään. Seinät oli ohuet pahviseinät, siinä kuulu kaikki, tiedettiin, mitä naapuri tekee. Sillai meillä oli hyvä järjestys, ei kukaan voinu poikakavereitakaan pitää kello kymmentä myöhemmäksi.”

Keskusvarasto ja räätälinverstas muuttivat rakennuksen toiseen kerrokseen vuonna 1964 ja kolmen vuoden päästä muutosta pesulan toiminta loppui. Rakennus muutettiin 1978–80 välillä arkkitehti Nuolialan suunnitelmien mukaisesti terapiatiloiksi; miesten maalaus-, puutyö-, askartelu-, ja savityötiloiksi sekä naisten askartelu-, käsityö-, kudonta- ja keittiötiloiksi. Rakennuksessa on yhä terapiatiloja, mutta sukupuolijaottuneet terapiatilat ovat vaihtuneet kuvataide-, musiikki- ja toimintaterapiaksi.

Tiesitkö että...

rakennus 12 / XII on rakennettu vuosina 1896–99.

Rakennuksen arkkitehti on Magnus Schjerfbeck.