Kuntainliiton aika 1955–1990

Ammattiliitot yhdistyvät

Ammattiliittot KVL ja MHL

Pitkäniemen sairaalassa toimi kaksi ammattiliittoa vuonna 1958 perustettu Kunnallisten työntekijäin ja viranhaltijain liitto (KVL) sekä Mielisairaanhoitajain Liitto (MHL), joka oli perustettu vuonna 1938. MHL jäseninä olivat vain mielisairaanhoitajat, kun taas KVL:n kuului jäseniä tasaisesti kaikista henkilökunnan ammattikunnista myös mielisairaanhoitajia. Vuosikymmenten varrella ammattiliitot tahoillaan yrittivät ajaa samoja asioita, esimerkiksi tasa-arvoa ja palkkauksen parantamista, mutta yhteisestä päämäärästä huolimatta liittojen välit olivat viileät.

Ammattiliittojen yhdistymiseen vaikuttivat vuonna 1970 virkamiesjärjestön määrien vähentäminen valtakunnallisella tasolla ja mielisairaslaki, joka lakkautti A- ja B- mielisairaalaluokituksen. Ensimmäisen kerran neuvoteltiin yhdistymisestä 1970-luvun lopussa. Pitkäniemen ammattiliittojen yhdistymistä jouduttivat valtakunnalliset terveydenhuoltoalan ammattiliittojen yhdistymishankkeet.

KTV 66

Sairaalan liittojen yhdistymisneuvottelut olivat 1980-luvun alkupuolella pitkät ja vaikeat, sillä liitot tahoillaan halusivat pitää kiinni saavutetuista etuuksistaan. Myös työehtosopimusten ja palkkauksen pelättiin muuttuvan yhteen liittymisen jälkeen. Neuvottelut saatiin päätökseen alkuvuodesta 1982 ja Pitkäniemen sairaalan ammattiliitot yhdistyivät. Liittojen jäsenet siirtyivät Kunnallisten työntekijäin ja viranhaltijain liiton alayhdistyksen KTV 66:n jäseniksi. KTV 66 eli Pitkäniemen sairaalan henkilökunnan yhdistys järjesti erityisesti koulutus- ja virkistyspäiviä. Yhdistys liittyi vuonna 2006 Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon ja KTV 66:n nimi muuttui JHL 66:ksi.