Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Modernit sairaalarakennukset

Uudisrakentamista Pitkäniemessä

Sota-ajan jälkeen Pitkäniemen sairaalassa alkoi peruskorjaus- ja uudisrakennuskausi, joka kesti 1980-luvulle asti. Uusia moderneja sairaalarakennuksia rakennettiin vanhojen purettujen maatalousrakennusten tilalle. Peruskorjauskauden arkkitehtuuri- ja saneeraussuunnitelmasta vastasi arkkitehti Kerttu Nuoliala. Pitkäniemeen on valmistunut 2000-luvuilla ravintokeskus ja kehitysvammahuollon rakennukset.

Rakennus 11

Rakennus 11 julkisivu.

Rakennus 11 edustaa 1950-luvun lopun funktionalismia.
Kuva: Harri Hurske 2015, Tays.

Rakennus 11 edusti valmistuessaan vuonna 1959 modernia näkemystä sairaalarakentamisesta eli blokkisairaalamallia. Monirunkoiseen rakennukseen sijoitettiin eri toimintoja ja osastoja päällekkäin. Pohjakerroksessa oli laboratorio, röntgen, apteekki ja leikkaussali. Ensimmäiseen kerroksen sijoitettiin poikaosasto, huoltotoimisto ja naisosasto. Toisessa kerroksessa oli tyttöosasto, vastaanotto-osasto sekä naisosasto, joka jatkui kolmanteen kerrokseen saakka. Lämmin keltainen ulkoväritys edustaa 1950-luvulle tyypillistä värimaailmaa.

Neurologinen osasto muutti rakennukseen 1980-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä rakennuksessa toimi työterveyshuolto sekä psykogeriatriset osastot.

Rakennuksen muutostyöt

Arkkitehti Kirsti Hankela suunnitteli eteläsiiven peruskorjauksen 1980-luvulla, jolloin rakennukseen tehtiin parvekkeet ja pääsisäänkäynti sijoitettiin laajennososaan. Pohjoissiipi peruskorjattiin vuonna 2007 arkkitehti Pekka Timolan suunnitelmien mukaisesti, jolloin tehtiin kokoustiloja ja huoneita perhetapaamisia varten. Kolmannesta kerroksesta sai uudet peruskorjatut tilat akuuttipsykiatrian 16-paikkainen osasto. Päivystyspoliklinikka ja järjestyksenvalvojien tilat saneerattiin.

Nykyään rakennuksessa toimii päivystys- ja akuuttipsykiatrian poliklinikka, aikuispsykiatrian osastot 1 ja 7, vanhuspsykiatrian osastot 1 ja 3, neuropsykiatrian osasto 4, toimenpidepoliklinikka, laboratorio ja fysioterapia.

Ravintokeskus 16 ja keskusvarasto

Pitkäniemen sairaalan keittiö vuonna 1965.

Ravintokeskuksessa järjestettiin sairaalan 75-vuotisjuhlan ruokailut.
Kuva: Pekka Saarinen, 1975, Pitkäniemen sairaalamuseon valokuva-arkisto.

Arkkitehti Kerttu Nuolialan suunnittelema ravintokeskus valmistui rakennusta 14 vastapäätä vuonna 1965. Ravintokeskukseen siirtyi sairaalan keittiö ja ruokala, jolloin Pitkäniemen perinne kahden kerroksen henkilökunnan ruokailijoista päättyi. Rakennus edustaa tyypillistä 1960-luvun matalaa laitosarkkitehtuuria.

Uusi keskusvarasto (rakennus 21) rakennettiin vuosina 1977–1978 ja rakennuksessa toimi myös liinavarasto. Sen piirsi arkkitehti Kerttu Nuoliala. Nykyään rakennuksessa on varastotilan lisäksi kuntosali.

Uudisrakennukset 2000-luvulla

Sairaalan uudisrakennuksista on purettu pois kanttiini, jossa toimi myös pankki sekä parturi-kampaamo. Nykyinen vuonna 2014 valmistunut arkkitehti Eero Lahden suunnittelema ravintokeskus sijaitsee vanhan kanttiinirakennuksen paikalla.

Uusinta rakentamista Pitkäniemessä edustaa Kehitysvammahuollon rakennukset, jotka on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Vihanto & Co Oy:sta arkkitehti Markku Mäki-Opas. Kuntoutuskeskus Ylinen muutti Ylöjärveltä Pitkäniemen uusiin Kehitysvammahuollon toimitiloihin vuosina 2014–2016.

Tiesitkö että...

rakennus 11 on rakennettu vuosina 1958–59.

Ravintokeskus (rakennus 16) valmistui 1965.

Keskusvarasto (rakennus 21) on rakennettu vuosina 1977-1978.

Edellä mainittujen rakennusten arkkitehti on Kerttu Nuoliala.