Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Uimahuoneet ja Poutala

Uimahuoneet mielenvirkistämiseksi

Osaston 15.1:n potilaat olivat kävelyllä keväällä ja jäät olivat lauttoina liikkeellä. Ryhmä pysähtyi os 10:n uimakopille tupakoimaan. Kuinkas sattuikaan, yksi potilas hyppäsi järveen ja siitäkös hoitajat rannalla huutamaan: ”Tule pois!” Potilas ui pienen lenkin ja tuli rantaan. Hoitajat eivät olleet ehtineet saada pelastusvenettä edes veteen. ”Mitä sä oikein meinasit tuolla tempulla?”, hoitajat nuhtelivat. Potilas vastasi vauhdikkaasti: ”Ettekös ole kuulleet keski-suomalaista sananlaskua: ”Silloin hullu hulluimmillaan, kun veet villeimmillään.” (Nenonen, 4.)

Uimahuoneet ovat olleet tärkeä osa henkilökunnan ja potilaiden virkistystoimintaa. Pitkäniemen alueella sijaitsee useita puurakenteisia uimahuoneita, joista osa on rakennettu 1900-luvun alussa. Säätyläisnaisten käyttöön tarkoitettu uimahuone sijaitsi etelärannalla ja läntistä uimahuonetta saattoivat käyttää potilaat. Säätyläisnaisten uimahuone sijaitsee laiturin nokassa. Linnan uimahuone on myös kivilaiturin päässä ja se oli ylilääkärin perheen käytössä. Punainen lounainen uimahuone rakennettiin 1960-luvulla ja se sijaitsee Mielipolun varrella.

Rantasauna Poutala

Saunarakennus Poutala.

Saunarakennus Poutala valmistui 2000.
Kuva: Saana Säilynoja 2018, Vapriikin kuva-arkisto.

Rantasauna Poutala valmistui vuonna 2000 Pyhäjärven rantaan. Pitkäniemen sairaalan täyttäessä 100 vuotta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri lahjoitti rantasaunan juhlan kunniaksi sairaalan henkilökunnan ja potilaiden käyttöön. Poutalassa järjestetään kokousten ohella potilaille ja henkilökunnalle virkistysiltoja.