Pitkäniemen sairaalan rakennukset ja puisto

Linna

Ylilääkärin perheen asunto

Tulin tänään ensimmäistä kertaa tähän linnaan. Tämä on entinen lääkärin asunto, jossa ei ole asuttu vuosikausiin. Nyt siitä on tehty kynäilypiirin kohtaamis- ja kokoontumispaikka. Urho kertoi, että tämä talo on entinen ylilääkärin asunto: Erik Anttinen asui täällä. Täällä on mukava tunnelma kun on paikat kunnossa ja ehkä siksi kun on kunnollinen valaistus.” (Vaikutelmia linnasta-kirjoitus, Kikka-lehti, joulu 1987)

Ylilääkärin asunto (XXVII), jota kutsutaan Linnaksi, rakennettiin alueen kauneimmalle paikalle Pyhäjärven rantaan. Rakennus muistuttaa italialaisia renessanssihuviloita pylvästerasseineen. Linnan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat edustus- ja oleskelutilat ja toisessa kerroksessa yksityistilat. Ensimmäinen rakennuksessa asunut ylilääkäri oli Emil Hougberg ja viimeisenä talossa asui ylilääkäri Aarno Harenko perheineen vuoteen 1983 asti.

 

Kattomaalaus Linna-rakennuksesta.

Aistikas uusrokokootyylinen kattomaalaus on Linnan alakerran salissa.
Kuva: Saana Säilynoja 2018, Vapriikin kuva-arkisto.

Vanhaa rakennusta kunnioittaen tilat muutettiin 1980-luvulla edustus- ja kokouskäyttöön. Alkuperäinen huonejako, kaakeliuunit ja herkät kasviaiheiset kattomaalaukset säilytettiin peruskorjauksessa, jonka suunnitteli insinööri Harry Schreck. Linnassa sijaitsee Pitkäniemen sairaalamuseo, jonka perusnäyttely esittelee Pitkäniemen sairaalan historiaa ja sairaalan vanhaa esineistöä. Museoon on tallennettu myös potilaiden tekemiä käsitöitä ja taidetta.

Linnan talousrakennukset

Rakennukseen liittyy kolme ulkorakennusta: vaja, kanala- ja tallirakennus, rannalla oleva uimahuone

Linna ja sen ympärillä oleva puisto on rakennushistoriallisesti merkittävä kokonaisuus. Puistoon on istutettu Pitkäniemen sairaalassa vaikuttaneiden henkilöiden nimikkopuita.

Tiesitkö että...

Linna on rakennettu 1896–99.

Rakennuksen arkkitehti on Magnus Schjerfbeck.